فشار کاری لوله
فشار کاری لوله
علاوه بر اینکه به مشخصات هندسی و جنس لوله بستگی دارد به کاربرد و سرویس لوله کشی نیز وابسته است. این موضوع به این دلیل است که در کدهای مختلف مربوط به زمینه های کاربردی متفاوت در سیستم های پایپینگ ( لوله کشی )، ضرایب اطمینان متفاوتی در نظر گرفته شده است. به عنوان مثال در کد ASME B31.1 که مربوط به سیستم های پایپینگ ( لوله کشی ) فشار قوی و نیروگاهی ( Power Piping ) است، ضریب اطمینان سیستم بین ۱ تا ۴ برای طول عمر کارکرد سیستم تا ۴۰ سال و در سیستم های پایپینگ ( لوله کشی ) فرآیندی و پالایشگاهی ( Process Piping ) ضرایب اطمینان بین ۱ تا ۳ برای طول عمر کارکرد سیستم تا ۳۰ سال در نظر گرفته می¬شود.
بنابراین برای یک لوله مشخص با خواص شیمیایی و مکانیکی معلوم، فشار کاری لوله ممکن است طبق هر کد طراحی متفاوت باشد. محاسبات انجام شده در جداول اطلاعات فنی لوله ها در سایت سامانه لوله بر مبنای کد ASME B31.3 برای سیستم های لوله کشی فرآیندی است. در واقع مقدار فشار کاری لوله ، فشار معادل استحکام هایی است که در بند ۳۰۲.۳ از این کد به عنوان استحکام های مجاز ارائه شده است. مقادیر استحکام های مجاز نیز در جدول A-1 از همین کد قابل استخراج است.
فشار :
در لوله کشی دو نوع فشار وجود دارد ، فشار اسمی و فشار کاری مجاز ،فشار اسمی (Nominal) فشاری است که اجزای لوله کشی بر اساس استانداردهای مربوط به آن فشار و دمای ۲۰ درجه سانتیگراد طراحی می شوند.فشار اسمی بر حسب کیلوگرم بر سانتی متر مربع معمولا به صورت ۵/۰،۱،۶/۱ ، ۵/۲ ، ۴ ، ۶، ۱۰ ، ۱۶ ، ۲۵ ، ۴۰ و غیره طبقه بندی می شود.این فشار در استانداردهای اروپایی با PN نشان داده می شود.
فشار کاری مجاز نیز بالاترین فشاری است که اجزای لوله کشی در هنگام کار تحت آن قرار می گیرند. در درجه حرارت ۲۰ درجه سانتیگراد فشار کاری و فشار اسمی با همدیگر برابرند.
فشار کاری (Working Pressure)
با محاسبه فشار ترکیدگی لولههای بدون درز فولادی، فشار کاری با استفاده از فرمول زیر قابل محاسبه خواهد بود.
Pw = PB / SF
که در آن:
PW :فشار کاری بر حسب Psi
PB :فشار ترکیدگی بر حسب Psi
SF : ضریب ایمنی (حداقل باید ۳ در نظر گرفته شود)